Káva Keňa Kiunyu

Grapefruit, hnědý cukr

Skladem

220  vč. DPH bez DPH)

Zvolte velikost balení:

ks

DopravaDoprava zdarma od 1.500 KčVíce informací o dopravě

Chuť kávy

Grapefruit a hnědý cukr s krémovým tělem

Původ a zpracování kávy

Družstvo Kiunyu se nachází v městě Gichugu v okrese Kirinyaga poblíž města Kerugoya. V současné době má družstvo 1100 aktivních členů, které řídí Matthew Nthiga spolu s 8 stálými zaměstnanci. Drobní farmáři mají pozemky pro pěstování kávy o průměrné velikosti 0,5 ha. Oblast s nadmořskou výškou 1644 m.n.m. má úrodnou červenou vulkanickou půdu a  průměrně 1400 mm srážek za rok. Drobní členové družstva mají přístup ke školení a technickému poradenství ve snaze zvýšit kvalitu a výnos. 

Zpracování a sušení

Káva je ručně sbírána farmáři a následně ji farmáři dopravují do družstva Kiunyu, kde dále zpracována. Pomocí vodní nádrže se vybírají tzv. plováky (zralé zrna se potopí, nezralé plavou na hladině) zralé fazole se následně dopravují přes kanály do fermentační nádrže. První stupeň fermentace trvá přibližně 24 hodin, po kterém se zrna omyjí a přesouvají do sekundární fermentační nádrže dalších 12-24 hodin. Jakmile je fermentační proces dokončen, v mycím kanálu se oddělí poslední nekvalitní a nezralá zrna, zralé jsou promyty do čista. Promyté zrna jsou pak umístěna do namáčecích nádrží, kde mohou být pod čistou vodou po dobu dalších 24 hodin.

Kávová zrna jsou následně přemístěna na sušicí stoly, kde jsou rozprostřeny v tenké vrstvě, aby bylo možno rychle odstranit velkou část vlhkosti. Tento první stupeň sušení trvá zhruba 6 hodin, pak se zrna rozprostřou v tlustších vrstvách a suší se po dobu 5-10 dnů.

Odrůdy

SL34 
Byla vytvořena ve třicátých letech minulého století jako mutace odrůd Bourbon a Typica. SL34 je známá pro značnou odolnost vůči silným dešťům ve vysokých nadmořských výškách a produkci špičkové kávu s komplexní chutí.

SL28
Stejně jako SL38 jde o mutaci odrůdy Bourbon a Typica, tato odrůda byla vytvořena ve třicátých letech 20. století společností Scott Laboratories. Má měděné listy a široké fazole. Díky své intenzivní citronové aciditě, velké sladkosti a celkové rovnováze chuti je v Keni velmi vyhledávanou odrůdou.

Parametry

VýrobceCoffeesquare
Cupping skóre88 bodů
ZpracováníMokré a sušené na slunci
Odrůda100% arabica | SL28 & SL34
VesniceNgariama
OblastKirinyaga
ZeměKeňa
KontinentAfrika
Nadmořská výška1644 m.n.m.

Související zboží

Sada Aeropress Aerobie + filtry + taška

Sada Aeropress Aerobie + filtry + taška

Skladem

Příprava kávy v Aeropressu probíhá vyvinutím tlaku na píst a po celou dobu extrakce je umletá káva v kontaktu s vodou, tudíž má připravený nápoj velmi vyrovnanou chuť. Díky absolutní kontrole nad přípravou kávy je Aeropress vhodný i pro ty nejlepší kávy.

649 

Chemex na 6 šálků kávy (CM-6A)

Chemex na 6 šálků kávy (CM-6A)

Skladem

Chemex je kvalitní nádoba k přípravě filtrované kávy z borosilikátového skla pro přípravu kávy. Tento funkční výrobek Vás zaujme svým neotřelým designem s dřevěným korzetem uvázaným koženým páskem. 

1 290 

Sada Aeropress Aerobie + filtry + originální taška

Sada Aeropress Aerobie + filtry + originální taška

Skladem

Různé vzory - Ručně vyrobené originální pouzdra se zipem na Váš Aeropress

759 

Více variant
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Sada Aeropress Aerobie + filtry + ručně šitá taška

Sada Aeropress Aerobie + filtry + ručně šitá taška

Skladem

Aeropress s ručně vyrobeným pouzdrem se zipem z dílny coffeesquare

699 

Ručně šitá cestovní taška na Aeropress

Ručně šitá cestovní taška na Aeropress

Skladem

Ručně vyrobené pouzdro se zipem z dílny coffeesquare pro Váš Aeropress.

89 

-->

Používáme cookies

K poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Děkujeme za pochopení.