Káva s vanilkovou vůní, sladkou chutí
a dlouhou dochutí
Káva je určena na filtr i espresso
- Černý rybíz
- Vanilka
- Karamel
Tisíce drobných farmářů
Tato káva pochází z obce Argelia, která se nachází na jihozápadě departementu Cauca. Cauca je čtvrtým největším producentem výběrové kávy v Kolumbii, kde se nachází přibližně 90 000 drobných pěstitelů, kteří pěstují kávu přibližně na 1 ha půdy. Tito farmáři jsou často součástí malých sdružení, která mají velmi omezený přístup na trh a také omezené zdroje na hledání kanálů pro prodej své kávy s prémií, které by mohli dosáhnout.
Obec Argelia se nachází v oblasti, která je již mnoho let sužována občanskými nepokoji a nelegálním obchodem s drogami. Pro rodiny, které zde žijí, je to stále aktuální problém a mnoho z nich se snaží vydělat si na živobytí legální cestou, kde by mohli podpořit své rodiny a komunity.
Podnik vedený ženami
to je Siruma Coffee
Siruma Coffee, malý vývozce výběrové kávy vedený ženami. Siruma poskytuje farmářům technickou pomoc a pomáhá zajišťovat vzdělávací kurzy o technikách před a po sklizni pro rodiny, které se chtějí připojit. Farmáři jsou také školeni v senzorické analýze káv a v tom, jak jejich vlastní káva chutná a jaký vliv má zpracování na kvalitu. Siruma také pomáhá zajistit prodejní kanály pro výběrové kávy prostřednictvím společnosti Falcon Coffees, která nakupuje veškerou kávu pocházející z tohoto projektu a je našim hrdým partnerem.
Všichni farmáři z těchto sdružení mají malé farmy o rozloze 1 ha a pěstují směs odrůd včetně Typica, Tabi, Caturra, Castillo a Colombia a každoročně vyprodukují průměrně 17 pytlů zelené exportovatelné kávy. Kromě produkce kávy produkují také malé množství potravin určených ke spotřebě, včetně banánů, avokáda a pomerančů. Některé z nich mohou prodávat, a získat tak další příjem.
Zpočátku se v první fázi projektu zúčastnilo školení celkem 165 producentů, z nichž celkem 92 dodalo kávu do sdružení Siruma. Všech těchto 92 producentů obdrželo za svou kávu v průměru o 9,5 % vyšší cenu, než je sazba na místním trhu.
Ruční sběr a mokré zpracování
s fermentací
Při sklizni sbírají s rodinou zralé třešně a dělají to každý týden, protože káva dozrává v různých fázích i na tak malých pozemcích. Po sklizni se třešně promyvají a oddělují nezralé, poté kávu rozvlákní a nechají ji přes noc 12-18 hodin fermentovat. Poté se mokrý pergamen vyplaví, odstraní se nedozrálé plody a suší se 8 až 14 dní v parabolických stanech nebo na krytých terasách.
Poté se káva odveze do družstva, kde se uskladní, a producenti za ni obdrží první platbu. Poté je káva posouzena týmem Siruma a všechny kávy, které splňují požadované fyzické specifikace kvality, jsou vykoupeny.