Kvalitu nyní hlídá optická třídička
V naší neustálé snaze posouvat kvalitu našich káv jsme udělali další krok. Včera jsme v pražírně instalovali novou optickou třídičku. Stroj, který umožňuje precizně odstraňovat zrna s vadami – například rozlomená, spálená nebo tzv. quakery.
Jak třídička funguje?
Každá šarže kávy nyní prochází třídičkou. Stroj analyzuje jednotlivá zrna pomocí dvou vysokorychlostních kamer a stlačeným vzduchem s dokonalou přesností odstraňuje ty, která nesplňují požadovanou kvalitu. U některých káv je odpad relativně malý – kolem 1 % hmotnosti, u jiných může dosahovat až 5 %. Díky tomu však zůstává to nejlepší zrno, což se přímo promítá do kvality vašeho šálku.
Co je to quaker a jak vypadá?
Quaker je kávové zrno, které při pražení nezhnědne podle očekávaného profilu – zůstává světlejší než ostatní zrna. Často jde o nedozrálé nebo poškozené zrno a jeho přítomnost negativně ovlivnivňuje chuť kávy, proto se při třídění odstraňuje.