Návod na přípravu - Moka konvice

Moka konvička je italský vynález ze 30. let minulého století, který funguje na principu tlaku vodní páry. Hliníková konvička je složena ze tří částí. Hotová káva vtéká do vrchní části konvičky, ze které se dá následně rovnou nalít do šálku.

Co budeme potřebovat?

  • Čerstvě upraženou kávu 
  • Moka konvici
  • Vodu
  • Kvalitní mlýnek s mlecími kameny
  • Hrníček

Návod na přípravu kávy pomocí Moka konvice

  1. Do spodní části nalijte už připravenou horkou vodu z konvice až pod přetlakový ventil (je u něj ryska), ne studenou a ne výš!
  2. Do trychtýřovitého zásobníku vsypte na sítko takové množství jemně mleté kávy, aby byl plný, nestlačujte, pouze zarovnejte s okrajem nějakým rovným nástrojem.
  3. Přišroubujte horní část konvičky i s vrchním sítkem a vloženým těsněním. Velmi důkladně utáhněte závit, jinak bude pára unikat okolo košíku a nebude tlačit vodu skrz puk.
  4. Přiveďte k varu. Jakmile začne káva přetékat do horního zásobníku, zmírněte plamen a přiklopte víčko - ústí s oblibou ke konci zaprská.
  5. Ještě před koncem extrakce úplně vypněte, aby nedošlo k připálení ve spodní části.
  6. Je celkem normální, že ve spodní nádobce zůstane trochu vody, ne všechnu totiž stihne pára vytlačit vzhůru, dříve hladina poklesne pod ústí trychtýřku a pára unikne ven.

Tip pro přípravu

  1. Zkontrolujte, jestli je těsnění čisté a nepoškozené.
  2. Kávu v košíku nestlačujte.
  3. Před i po upotřebení dobře vymyjte každou část zvlášť.
  4. Rozhodně neodcházejte při vaření od zdroje tepla!

 

Používáme cookies

K poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Děkujeme za pochopení.