Nová limitovaná Kolumbie Giraldo se šťavnatou chutí Tu musím mít

Peru

 

Peru je devátým největším producentem kávy na světě a třetím největším v Jižní Americe. Většina peruánských kávových farem má rozlohu méně než 2–3 ha a rozkládá se ve třech hlavních pěstitelských oblastech.

Kontinent

Jižní Amerika

Počet obyvatel

32 000 000

Celková roční produkce (60kg pytle)

3 900 000

Období sklizně

Květen - září

Průměrná nadm. výška farem

900 - 2000 m.n.m.

Průměrná velikost farmy

0,5 - 3 ha

Historie kávy v Peru

Přestože káva dorazila do Peru v 17. století, do konce 19. století bylo exportováno jen velmi málo kávy. Do té doby byly kávy vyrobené v Peru konzumovány převážně na domácím trhu. Když na konci 19. století zasáhla Indonésii rez kávových listů (v té době je Indonésie ústředním producentem kávy pro evropskéý trh), začali Evropané hledat řešení a Peru byla perfektní volba.

Peruánská vláda zrovna v té době dala Anglii, jako restituci za nesplacenou půjčku více než 2 miliony hektarů půdy. Britové rychle převedli celou čtvrtinu této půdy na zemědělskou produkci a přispěli ke zvýšení vývozu zemědělských produktů. S příchodem dvou světových válek se však Anglie a další evropské mocnosti oslabily a zaujaly méně kolonialistickou perspektivu. V letech 1914 až 1945 většina evropských mocností rozprodala země, které vlastnila v Latinské Americe.

Když Britové a další evropští vlastníci půdy odešli, Peruánská vláda odkoupila 2 miliony hektarů dříve darovaných Anglii a rozdělila pozemky tisícům místních farmářů.

Nejznámějšími regiony v Peru jsou Cajamarca, Junin, Cusco, San Martin.

 

V Peru obvykle zpracovávají kávu na svých vlastních farmách pomocí mokré metody zpracování. Třešeň je obvykle drcená, fermentovaná a sušená na slunci.


Zobrazit kávy z Peru

Používáme cookies

K poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Děkujeme za pochopení.