Základní druhy kávy

Espresso

Espresso je nápoj o objemu 30 ± 2,5 ml s doporučeným časem extrakce 20 až 30 sekund vyrobený pod tlakem přibližně 9 barů.

  • Hmotnost porce mleté kávy 7 g ± 0,5
  • Výstupní teplota vody z kávovaru 88 °C ± 2 °C
  • Teplota nápoje v šálku 67 °C ± 3 °C
  • Vstupní tlak vody 9 bar ± 1
  • Doba extrakce 25 sekund ± 2,5 sekundy
  • Objem nápoje v šálku včetně cremy 30 ml ± 2,5

Ristretto

Složení RistrettoJe velice podobné espressu, ale s tím rozdílem, že jeho objem je okolo 20 ml. V chuti by mělo být ristretto o něco méně hořké, naopak sladkost a acidita jsou ještě více akcentovány. Díky vyššímu podílu extrakce je samozřejmě silnější tělo.

Způsoby, jak ristretto připravit, jsou dva:

  • Extrakce se zastaví dříve při stejné hrubosti mletí.
  • Káva se umele jemněji, takže za stejný čas ±25 sekund stihne protéci pákou méně vody. V kavárně však není čas na poměrně složité přenastavování mlýnku, proto se volí obecně první varianta, případně barista přidá při stejné hrubosti více kávy do portafilteru (páky).

Espresso doppio

Pořád pamatujme na to, že espresso je jen jedno. Ale co dělat, když si chcete dát dvě? Stačí objednat espresso doppio (angl. double shot), což znamená dvě dávky. Nikoliv však ze samopalu, ale z páky. Dvojnásobné množství kávy (16 - 20 g), dvojnásobné množství vody (60 ml), jeden šálek. Dvojitá radost.

Espresso lungo

Lungo znamená italsky dlouhý, vodový, zředěný a od toho se odvíjí i filozofie nápoje z páky espresso kávovaru. Množství kávy v košíku zůstává stejné jako u espressa, ale výsledné množství nápoje je dvojnásobné. U jedné dávky je to z 8 g kávy 60 ml nápoje, ze dvou dávek kávy je to pak z 16 g výsledných 120 ml nápoje. 

Espresso macchiato

Italský odvozený nápoj espresso macchiato je plně poplatný svému názvu. Slovo macchiato totiž znamená skvrnitý nebo tečkovaný.

Dle klasické školy se jedná o espresso s kapkou mléčné pěny vloženou do cremy lžičkou.

Cappuccino

Nápoj o celkovém objemu 150 až 180 ml, jehož základem je 30 ml espressa a teplé mléko. V původní italské receptuře obsahuje 2 cm vysokou hutnou pěnu na horkém mléce. Novější variantou je tzv. seattle style cappuccino, kde je místo husté pěny na povrchu tzv. mikropěna. Ta je více provázaná s mlékem a po napití vytvoří příjemný, až sametový pocit v ústech.

Caffè latte

Caffè latte je nápoj o objemu více než 250 ml. Rozdíl oproti cappuccinu je v celkovém objemu a také v podílu pěny. Caffè latte se připravuje do šálku s ouškem. V Itálii vznikl jako káva pro děti a jedná se o jeden z méně oblíbených nápojů.

Picollo NEEXISTUJE

Používáme cookies

K poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Děkujeme za pochopení.