Průvodce alternativní přípravou kávy
Alternativní metody umožňují připravit výbornou kávu i bez složitých a nákladných kávovarů. Rozhodně se však nepoužívají jen v domácích podmínkách, filtrovanou kávu z Aeropressu nebo dripperu dostanete téměř v každé dobré kavárně. Níže se podíváme na nejpoužívanější alternativní přípravy kávy.
Aeropress
Příprava kávy v Aeropressu probíhá vyvinutím tlaku na píst a po celou dobu extrakce je umletá káva v kontaktu s vodou, tudíž má připravený nápoj velmi vyrovnanou chuť. Tento způsob přípravy kávy je velmi jednoduchý, rychlý a jako bonus se Aeropress dobře čistí.
Dripper
Drippery neboli „překapávače“ se k nám dostaly z Asie a jsou v současnosti jednou z nejpoužívanějších metod přípravy kávy. Jedná se o keramický, kovový nebo plastový trychtýřek se speciálními drážkami, ze kterého káva přes propláchnutý papírový filtr překapává přímo do šálku.
French press
Jak název napovídá, french press je přístroj na přípravu kávy pocházející z Francie. Jeho počátky se datují už do první poloviny 19. století. Jedná se nejčastěji o skleněnou konvičku s nerezovým sítkem, jehož stlačením oddělíte tekutinu od lógru.
Moka konvice
Moka konvička je italský vynález ze 30. let minulého století, který funguje na principu tlaku vodní páry. Hliníková konvička je složena ze tří částí. Hotová káva vtéká do vrchní části konvičky, ze které se dá následně rovnou nalít do šálku.