Průvodce alternativní přípravou kávy

Alternativní metody umožňují připravit výbornou kávu i bez složitých a nákladných kávovarů. Rozhodně se však nepoužívají jen v domácích podmínkách, filtrovanou kávu z Aeropressu nebo dripperu dostanete téměř v každé dobré kavárně. Níže se podíváme na nejpoužívanější alternativní přípravy kávy.

Aeropress

Aeropress je vcelku mladý vynález a jeho obliba stále roste. Příprava kávy v Aeropressu probíhá vyvinutím tlaku na píst a po celou dobu extrakce je umletá káva v kontaktu s vodou, tudíž má připravený nápoj velmi vyrovnanou chuť. Tento způsob přípravy kávy je velmi jednoduchý, rychlý a jako bonus se Aeropress dobře čistí.

Návod na přípravu

Dripper

Drippery neboli „překapávače“ se k nám dostaly z Asie a jsou v současnosti jednou z nejpoužívaněj­ších metod přípravy kávy. Jedná se o nejčastěji keramický trychtýřek se speciálními drážkami, ze kterého káva přes papírový filtr překapává přímo do šálku. 

Návod na přípravu

French press

Jak název napovídá, french press je přístroj na přípravu kávy pocházející z Francie. Jeho počátky se datují už do první poloviny 19. století. Jedná se nejčastěji o skleněnou konvičku s nerezovým sítkem, jehož stlačením oddělíte tekutinu od lógru. 

Návod na přípravu

Moka konvice

Moka konvička je italský vynález ze 30. let minulého století, který funguje na principu tlaku vodní páry. Hliníková konvička je složena ze tří částí. Hotová káva vtéká do vrchní části konvičky, ze které se dá následně rovnou nalít do šálku.

Návod na přípravu

Používáme cookies

K poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Děkujeme za pochopení.